czwartek, 20 czerwca 2013

Żeberka na sposób azjatycki + test sosu Woh Hup do żeberek

Żeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu i naprawdę mogę go polecić wszystkim. Do żeberek podałam sałatę lodową z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym.

Żeberka na sposób azjatycki

 



Składniki:
  • 1,5 kg żeberek
  • 2  łyżki przyprawy do żeberek
  • 1 cm świeżego startego imbiru  lub łyżeczka suchego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki sosu do żeberek  Woh Hup (można zamiast niego użyć keczupu lub sosu Hoisin)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • sezam do posypania
Miodowo-musztardowy dressing
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • pieprz, sól do smaku
Sałatka:
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1,5 pomidora lub około 9-10 pomidorów koktajlowych

 
Przygotowanie:

Żeberka dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski . Wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oleju sezamowego) wrzucały do miski i dokładnie pokrywamy nimi mięso. Żeberka wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, wtedy będą bardziej aromatyczne i kruche. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem sezamowym. Żeberka przekładamy do naczynia wraz z marynatą pozostałą w misce.  

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po godzinie zdejmujemy przykrycie i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około 30 minut, przekładając żeberka co jakiś czas aby opiekły się ze wszystkich stron.

Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w dużą kostką. Przekładamy do miski. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatę.
 

 

1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie, mniam:)Dołączam się do obserwowanych;)

    OdpowiedzUsuń