poniedziałek, 3 czerwca 2013

Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka

Pyszne i szybkie danie mojego autorstwa. Uwielbiam orientalne smaki i postanowiłam stworzyć swoją własną wersję tradycyjnego gulaszu. Wyszło naprawdę rewelacyjnie. Zdecydowanie są to moje klimaty. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych smaków. Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Jak prawie wszystkie potrawy jednogarnkowe możemy je przygotować dzień wcześniej, odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.


Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka
 
 
 
 
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej lub zielonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 8-9 pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
  • ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • oliwa
Marynata do mięsa:
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 5 rozgniecionych ziaren kolendry

 Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka do lodówki na 20 minut.  
Papryki, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Orzeszki ziemne oraz sezam prażymy na patelni przez około 5-7 minut, aż się zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Podajemy z ryżem basmanti.
 

 

3 komentarze:

  1. O tak to zdecydowanie moje smaki :) Wygląda pysznie :) Często marynuje kurczaka w sosie sojowym i cytrynie, sol pieprz i czasami albo curry albo imbir. Bez takiej marynaty kurczaka nie robię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Jagodą...wygląda pysznie...
    Ja lubię czasem dorzucić...mięty.

    OdpowiedzUsuń