sobota, 22 czerwca 2013

Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami

Na tartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię).
Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem.
Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ

 
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami



 


Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 160 g cukru
  • 110 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie)
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego
Czekoladowe ganache:
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%

Dodatkowo:
  • 200 g truskawek
  • płatki migdałowe do posypani

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut.

Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę. Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut.

Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut.

Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas, uważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę.  Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy.

 Polewą możemy od razu wysmarować wierzch naszej tarty lub schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić jak śmietanę, dzięki czemu zwiększy swą objętość i będzie bardziej puszysta. Wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcecie uzyskać.

Wierzch tarty dekorujemy plastrami truskawek.
 
A oto piosenka, która mi zawsze podnosi apetyt na czekoladę:)
 
 
Przepis zgłaszam do akcji "Jedzenie z muzyką w tle"
 
 

 

Truskawkowy zawrót głowy 2013

7 komentarzy:

  1. pięknie wygląda :) pychaaa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhmmm, czekolada, truskawki.. Weekendowa rozpusta! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna pominac likier? lub cos innego dac w zamian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można całkowicie pominąć, zamiast likieru, który nadaje lekko kawowy smak można dodać również łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

      Usuń