czwartek, 27 czerwca 2013

Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami

Nie macie czasu i pomysłu na obiad? Zachęcam do skorzystanie z mojego przepisu. Szybki, nieskomplikowany i pyszny obiadek. Ja podałam danie z sałatką cezar, tylko wersją bez kurczaka, idealnie pasują do niego opiekane ziemniaczki lub frytki. Polecam.


Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami
 
 
 
 
Składniki:
  • dwie piersi z kurczaka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej
  • 8-9 średnich pieczarek
  • ½ marchewki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i przekrajamy każdą z piersi wzdłuż na dwie połówki. Przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą gyros, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Możemy mięso również przygotować dzień wcześniej aby było bardziej aromatyczne. Warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na odrobinie oliwy, do miękkości. Kurczaka  przekładamy do patelnię grillową i smażymy na oliwie.

W misce mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa,  podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą i sos oblepi  warzywa.

Kurczaka przekładamy na talerz i na wierz nakładamy sos z warzywami.
 
 
 

 

3 komentarze:

  1. o, a takiej wersji jeszcze nie jadłam! lubię wszystko, co miodowe :]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kurczaka w miodzie - jest pyszny ;)
    katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń