niedziela, 16 czerwca 2013

Dietetyczne pączki z lukrem

Jeśli jesteście na diecie i macie wielką ochotę na pączka to polecam ten przepis.
Byłam naprawdę mile zaskoczona po skosztowaniu końcowego efektu. Pączki naprawdę przypominają oryginał, są mięciutkie i puszyste. Lukier również smakuje wspaniale, a o ile mniej kalorii… Przepis jest bardzo prosty i do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut.

 
Dietetyczne pączki z lukrem
 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny)
  • 5 łyżek chudego twarogu mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka drożdży instant
  • 3-4 łyżki słodziku
Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodziku
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni.

Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej.

Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut.

Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla).

Przygotowujemy lukier.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.

Polewamy pączki lukrem.




 
 

 

5 komentarzy:

  1. nawet nie wyglądają "dietetyczne" czyli "niesmacznie i nudnie" !mam smaka teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wyśmienicie! Rewelacja :) Czy można czymś zastąpić skrobię kukurydzianą, np. skrobią ziemniaczaną? :>
    Blog bardzo ciekawy, dodałam do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myśle, że skrobia ziemniaczana jak najbardziej bedzie ok:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak paczki zostaja nadziewane? Przed polaniem lukrem jakos zrobic w nich dziure i tam wcisnac dzemik i potem polac lukrem, czy moze masz jakis lepszy sposob?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed polaniem lukrem nadziewałam je za pomocą szprycy cukierniczej:)

      Usuń