piątek, 4 stycznia 2013

Żeberka w coca - coli

Żeberka są bardzo aromatyczne, kruche i rozpływają się w ustach. Jest to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj mięsa.
Przepis jest czasochłonny, ponieważ mięso wymaga marynowania i dość długiego pieczenia. Jednak zdecydownie przepis wart jest wypróbowania.

Sos można oczywiście wykorzystać również do zrobienia innego mięsa. Ja próbowałam również wersję z karczkiem i była równie smaczna.
Jednak żeberka zdecydowanie podbiły moje serceJ

Żeberka w coca - coli

Składniki:
  • 1 kg  żeberek
  • 1 szklanka coca – coli
  • ¾ szklanki keczupu pikantnego
  • ½ szklanki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • przyprawa do żeberek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • mielona papryka ostra
  • oliwa
Przygotowanie:

Żeberka przyprawiam solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, sosem worcestershire, cukrem, przyprawą do żeberek, papryką. Polewam oliwą i wstawiam na noc do lodówki.

Na drugi dzień obsmażam je na oleju. (Ja jeśli nie mam czasu surowe żeberka przekładam od razu do naczynia żaroodpornego, bez podsmażenia. Potem na ostatnio 30 minut odkrywam pokrywkę od naczynia aby się zarumieniły.)

Mieszam składniki sosu: coca-colę, musztardę i ketchup.
Zalewam sosem żeberka i  wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach około 80 minut.
Podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub kopytkami.

2 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych dań ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ! Mięsko jest przepyszne... Czekam na więcej takich przepisów! Może będzie jakiś przepis na rybkę?:)

    OdpowiedzUsuń