czwartek, 17 stycznia 2013

Kurczak w sosie Teryiaki

Soczysty, aromatyczny kurczak. Kolejne danie kuchni azjatyckiej. Danie oczywiście bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na łososia Teryiaki. W tej wersji zdecydowanie lepiej przypadł nam do gustu. Przepis oczywiście trochę zmieniłam.
Polecam!!

Zapraszam do wzięcia udziału w akcji kulinarnej „Kuchnia Chińska”




Kurczak w sosie Teryiaki
 
 
 


Składniki:

·         2 piersi z kurczaka

·         1/4 korzenia imbiru

·         1/2 cebulki dymki (zielonej części)

·         1/2 papryczki chili

·         oleju

·         oleju
Marynata:

·         1 łyżka oleju sezamowego

·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego

·         1 łyżki sosu sojowego jasnego

·         1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

Sos:

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1/2 limonki

·         skórka z połowy limonki

·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego

·         1 łyżki sosu sojowego jasnego

·         2 łyżki sosu teriyaki

·         kieliszek białej wódki

·         łyżka octu ryżowego

·         2 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki.

W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut.

 Gotujemy ryż.

Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę.  Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż składniki się połączą.
 
Do kurczaka dodajemy sos i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje i oblepi mięso.

Zdejmujemy z ognia. Nakładamy kurczaka na talerz. Posypujemy dymka i sezamem.

 
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz