niedziela, 6 stycznia 2013

Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami

Tym razem postanowiłam poeksperymentować i połączyć dwa moje ulubione ciasta…sernik i miodownik. Ciasto jest dość pracochłonne, szczególnie jeśli chodzi o zrobienie spodów. Czas pieczenia na pewno się skróci jeśli posiadamy dwie tortownice o tych samych wymiarach.
Jeśli pieczemy każdy blat osobno, należy pamiętać o kolejności pieczenia. Wierzch należy upiec wtedy jako pierwszy, żeby nie było konieczne przekładaniem blatów.
Ja osobiście posiadam jedna tortownicę, upiekłam blaty jednocześnie w termoobiegu. Rozwałkowałam je na papierze do pieczenia i dopasowałam do wielkości blachy, spód upiekłam w blaszce, a wierzch ciasta osobno na blasze z piekarnika.

Sernik wyszedł rewelacyjny. Dzięki serkowi mascarpone był bardzo kremowy. Polewa orzechowo-karmelowa wyszła super. Obawiałam się, że blaty będą twarde, jednak po kilku godzinach w lodówce zmiękły.
Zdecydowanie udane połączenie. Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam!

Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami




Składniki na ciasto (tortownica 26 cm):
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego
  • 1 łyżka śmietany
Polewa orzechowa:
  • paczka orzechów włoskich (200 G)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  •  rum
Składniki na masę serową
  • 500 g twarogu sernikowego (użyłam Presidente)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże jajka (jeśli mamy małe lepiej dodać 3)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ opakowania fix-u do sernika
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej
Przygotowanie:

Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować.

Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy powstanie karmel wrzucić posiekane orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków.

Piec 15 minut w 180 stopniach. Uwaga !! Placek dolny piekę tylko 10 minut. Musi być tylko podpieczony, ponieważ potem będzie jeszcze raz pieczony razem z serem.

W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy połączyć z cukrem i mascarpone. Dodać jajka, miód, mąkę ziemniaczaną, fix do sernika i aromat waniliowy. Wymieszać mikserem, na koniec dodać do masy skórkę pomarańczową.

Masę twarogową wylać na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika. 180°C.
Piec około 60 minut.

Sernik nakryć pozostałym blatem. Odstawić do wystygnięcia.

Schłodzić  w lodówce przez 3 godziny.

 

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowice, świetny przepis na miodownik! POLECAM !

    OdpowiedzUsuń