piątek, 25 stycznia 2013

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Muffinki to ostatnio mój ulubiony rodzaj wypieków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne. Odpowiednio udekorowane mogą zastąpić nawet tort urodzinowy.
Ostatnio na stronie http://wypiekarnia.pl/ zamówiłam sporo świetnych akcesoriów do zdobienia, więc w najbliższym czasie będę Was pewnie męczyć Moimi wariacjami na temat tych wdzięcznych babeczek.  

Dziś zapraszam do wypróbowania mojego sposobu na przepyszne czekoladowo-pomarańczowe muffinki.

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe
 
 




Składniki na 12 muffinek :

Składniki suche:
·         300 g mąki

·         2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         5 łyżek kakao

·         180 g cukru dark muscovado

Składniki mokre:
·         200 ml coca-coli

·         3 jajka

·         100 ml oleju

·         2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki

·         skórka z połowy pomarańczy

Dodatkowo:
·         Lukier

·         Skórka pomarańczowa

·         Marmolada pomarańczowa lub konfitura pomarańczowa.


Przygotowanie:


W jednym naczyniu wymieszać składniki suche. W drugim mokre. Połączyć wszystko składniki. Nie mieszać zbyt długo.

Przygotować formę do pieczenia. Można wyłożyć ją papilotkami.

Przygotowaną masę przelać do formy na muffinki. UWAGA! Foremki wypełniamy tylko do połowy. Następnie nakładamy marmoladę pomarańczową. Zalewamy resztą ciasta.

 Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy lukrem oraz posypujmy kandyzowana skórka pomarańczowa.



3 komentarze:

  1. w składnikach suchych 2,5 łyżeczki czego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Miał być proszek do pieczenia :) Już poprawione

    OdpowiedzUsuń