czwartek, 10 stycznia 2013

Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym

 
Jestem miłośniczka wszelakich zapiekanek makaronowych. Więc wszelkie nowości  w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli.
W końcu udało mi się zakupić makaron  (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ...  

Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą odmianą.
Początkowo szukałam  inspiracji  na blogach, jednak w końcu sama wymyśliłam nadzienie. Wyszło pysznie. Polecam danie. Jest proste w przygotowaniu, a wygląda na bardzo skomplikowane. Świetnie sprawdzi się jako danie na proszony obiad.  

 
Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym




 

 


Składniki:
Nadzienie:
 
 
  • 0,5 opakowania muszli (używam z Lubelli)
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 50 g parmezanu
  • suszone pomidory (około ½ słoiczka)
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki)
  • 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała
  • 8-10 pieczarek średniej wielkości
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra
  • łyżka sosu sos worcestershire
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • oliwa
Sos pomidorowy:
  • pomidory z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól.pieprz
  • łyżeczka cukru
  • łyżka octu winnego
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • około 1 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
 
Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy się podsmaży  przyprawić.
Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.
 
Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos.
 
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente).
Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie.
Sos pomidorowy wylać na dno naczynia.
Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę pieczarek oraz pomidory suszone. Układamy w naczyniu.
 
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę. Mieszać, aż powstanie zasmażka. Dodać 1/3 mleka. Należy cały czas mieszać aby nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje dolewamy znowu mleko. Może się okazać, że nie wykorzystamy całej szklanki mleka. Należy dlatego wlewać je stopniowo. Jeśli po dolaniu drugiej części sos ma już należytą konsystencję ( powinien przypominać śmietanę, być lekko lejący ale gesty). Doprawić solą,pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.
Muszle polać sosem beszamelowym . Mozzarellę pokroić w plastry. Muszle posypać najpierw serem pleśniowym, potem parmezanem a na końcu poukładać na nich plastry mozzarelli.
Zapiekać w piekarniku w 200 o C około 20 minut, aż ser się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz