niedziela, 27 stycznia 2013

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala



Kurczak tikka masala to chyba jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw. Osobiście bardzo lubię orientalne smaki, szczególnie za nietuzinkowe kompozycje przypraw, ostrość w połączeniu z korzenną nutą kardamony, cynamonu i gałki muszkatołowej-to zdecydowanie mój typ. Taki przepis na pewno nie umknie mojej uwadze. Danie ma oczywiście jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w wykonaniu. Można je przyrządzić dzień wcześniej, gdyż kiedy smaki się przegryzą jest jeszcze lepsze.
Przepis zaczerpnęłam od  Jamiego Oliviera, oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Jeśli chodzi o przyprawy to zamiast użytych przeze mnie możecie skomponować swoją własną mieszankę garam masala.Danie wyszło pysznie i ostroJ

A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam  czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage. Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko miałyśmy ubawJ Reasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójcząJ

Kurczak tikka masala





Składniki:

·        2 piersi z kurczaka

·        2 ząbki czosnku

·        2 cm kawałek świeżego imbiru

·        ½ papryczki chilli

·        sok z połowy limonki

·        2 łyżki przyprawy Secrets of India -Bombay Masala (z Kotanyi)

·        1 łyżka mieszanki przyprawy do Carry (również z Kotanyi) lub 1 łyżka czerwonej pasty curry 

·        50 ml jogurtu naturalnego lub greckiego

·        ½ cebuli

·        ½ papryki

·        400 g pomidorów z puszki

·        1 łyżka koncentratu pomidorowego

·        300 ml mleka kokosowego

·        garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki na 30 minut. Można również odstawić go na całą noc.

Czosnek i imbir obieramy i kroimy na drobna kosteczkę. Papryczkę chilli siekamy drobno i mieszamy z imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy  mleczko kokosowe i przyprawy. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki mąki.

Ozdabiamy danie łyżką jogurtu oraz posypujemy dymką i płatkami migdałowymi.

Podajemy z ryżem basmanti lub indyjskimi chlebkami naan.




4 komentarze:

  1. Musi być wyborne......
    Zapraszam do siebie:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Tikka Masala! Nigdy nie przygotowywałam w domu,ale przepis zapowiada się nieźle więc chyba przyszedł czas:)
    Dam znać jak mi wyszło:)


    http://joannok.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna łyżka przyprawy do carry
    Czy to jest w dalszym przepisie pasta carry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, zapomniałam dopisać, że można użyć zarówno pasty jak i przyprawy.

      Usuń