poniedziałek, 14 października 2013

Pizza z mąki owsianej

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole mineralne i witaminy z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych. Mąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca do wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę.

Pizza z mąki owsianej


Składniki:
Ciasto:
  • 300 g maki owsianej
  • 100 g maki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka  
  • niecała łyżka soli
  • zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie)
Sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • zioła

Przygotowanie:

Mąkę i drożdże wsypać do dużej miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę oraz mleko wymieszane z woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę.

Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki sosu wymieszać dokładnie.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Dodać swoje ulubione składniki.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

niedziela, 13 października 2013

Sernik krówkowy na spodzie Oreo

Ciasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!!

Sernik krówkowy na spodzie Oreo
 
 

 
Składniki:
Spód:
  • około 400 g ciastek Oreo (2 opakowania)
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 250 g sera mascarpone
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie)
Wierzch:
  • ½ puszki masy krówkowej
  • 70 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat, mleko i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy  przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowujemy polewę. Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest bardzo zbita można ją podgrzać w rondelku lub wstawić puszkę do gotującej się wody i chwilę podgrzewać.

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.

Polewamy wierz sernika polewą.
 
 
 

środa, 9 października 2013

Mizza, czyli mięsna pizza

Danie zobaczyłam ostatnio w programie Nigelli i od razu mnie ogromnie zaciekawiło. Rzadko się zdarza, że jakiś przepis tak bardzo przykuje moją uwagę, że od razu chce go ugotować. Tak było w tym przypadku. Już następnego dnia Mizza zagościła na moim stole.

Danie mnie nie zawiodło, spełniło moje oczekiwania. Jest to coś pomiędzy pizzą, a mięsnymi pulpecikami. Oczywiście wprowadziłam kilka modyfikacji, które wzbogaciły nieco smak potrawy. Mam nadzieję, że was również oczaruje. Polecam!!!

Mizza, czyli mięsna pizza

 

 
 

 
Składniki:

Mięso:    
  • 400 g  mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych
  • 1 duże jajko
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu worhestershire
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
  • 2 duże pomidory
  • 7 pieczarek
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli
  • 30 g startego parmezanu

Przygotowanie:

W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki owsiane, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko.

Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niej mięso, dociskając do dna i wyrównując.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Pieczarki obieramy. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dobrze odsączamy. Pomidory i  pomidory suszone kroimy w kostkę. Rozprowadzamy na mięsie mielonym usmażone pieczarki oraz pomidory.

Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli lub stary ser oraz posypujemy wszystko parmezanem.

Wstawiamy formę do piekarnika na 30 minut.
 

 
 

poniedziałek, 7 października 2013

Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki

Prosty i szybki sposób na wyczarowanie czegoś wyjątkowego.
Jest to doskonałe danie zarówno na co dzień,  jak i na specjalną okazję. Przyrządza się go niezwykle łatwo, wystarczy zmieszać składniki marynaty, zamarynować mięso i upiec w  piekarniku.
Sos teriyaki dodaje daniu odrobinę azjatyckiej egzotyki.
Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków.
Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to  zachęcam do wypróbowania przepisu.


Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki
 
 
 
 

Składniki:
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Sos (glazura):
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ papryczki chili

Przygotowanie:

Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy dokładnie polędwiczkę.

Układamy ją w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym odrobina oliwy. Polewamy mięso pozostałą marynatą.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Kroimy w plastry.
Ja podałam polędwiczki z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi parmezanem i doprawionymi rozmarynem.
 
 
 

niedziela, 6 października 2013

Tort Praga

Nazwa tortu pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec.  Tort nie jest trudny do wykonania, a prezentuje się naprawdę świetnie. Jeśli użylibyśmy zamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam.

Tort Praga
 
 
 

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła
Krem:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 130 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao przesianego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kieliszek wódki (do nasączenia)
Glazura:
  • 50 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
Polewa czekoladowa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
 
Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę.

Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier.

Dodajemy do piany masę z żółtek i mieszamy wszystko delikatnie za pomocą drewniane łyżki. Następnie dodajemy przesianą mąkę i kakao i kontynuujemy mieszanie. Wlewamy roztopione masło. Wszystko łączymy ze sobą, uważając aby masa nie straciła na puszystości. Gotową masę delikatnie przelewamy do formy i wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy a następnie blat kroimy wzdłuż na 3 równe części.

W misce łączymy żółtko z wodą i mlekiem skondensowanym. Umieszczamy miskę w kąpieli wodnej. Mieszamy masę cały czas, podgrzewając, przez około 10 minut, do momentu zgęstnienia. Odstawiamy aby masa wystygła.

Masło ucieramy mikserem z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie.

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem.

Blaty ciasta nasączamy delikatnie alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała.

Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą konfitury, następnie tort oblewamy dokładnie polewą. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
 
 

 

wtorek, 1 października 2013

Sernik Tiramisu

Ostatnio opanowała mnie mania sernikowa. Piekę już 3 sernik pod rząd i jakoś nie mogę się nimi znudzić. Ciągle w głowie pojawiają się nowe pomysły.
Ten konkretny upiekłam specjalnie dla mojej ukochanej mamy z okazji urodzin. Ponieważ lubi tiramisu postanowiłam przygotować jej ulubiony deser w nieco innej formie.
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie aż tak bardzo przypominał w smaku prawdziwe tiramisu. Sernik jest naprawdę pyszny, kremowy i wykwintny. Prosty w wykonaniu i idealny na specjalne okazje. Oczaruje na pewno nie jednegoJ Polecam!!

Sernik Tiramisu


 


Składniki:
Spód:
  • około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka amaretto
Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 350 g sera mascarpone
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański)
Dodatkowo:
  • 1 kieliszek likieru Amaretto
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/6 szklanki wrzącej wody
  • ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso)
Wierzch:
  • około 3 łyżek dobrej jakości kakao
 
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromaty i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Dodajemy do niej espresso i Amaretto. Mieszamy dokładnie. Biszkopty maczamy w kawie z likierem i żelatyną. Zanurzamy je dosłownie na 3 sekundy i zaraz wyciągamy, aby nie rozmokły.
Biszkopty układamy na spodzie ciasteczkowym w równych odstępach. Następnie wylewamy na nie masę serową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy  przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wierzchu sernika posypujemy kakao.