Nazwa tortu pochodzi, o dziwo, od nazwy
moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od
wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym
na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z
brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest
trudny do wykonania, a prezentuje się naprawdę świetnie. Jeśli użylibyśmy
zamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie
taki sam jak tort Sachera. Polecam.
Tort Praga
Składniki:
Biszkopt:
-
6 jajek
- 120 g cukru trzcinowego
- 120 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g masła
Krem:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- 130 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g masła
- 2 łyżki kakao przesianego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kieliszek wódki (do nasączenia)
Glazura:
-
50 g konfitury brzoskwiniowej lub
morelowej
Polewa czekoladowa:
-
60 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem
i wykładamy papierem do pieczenia.
Uwaga!! Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka
ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę.
Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier.
Dodajemy do piany masę z żółtek i mieszamy
wszystko delikatnie za pomocą drewniane łyżki. Następnie dodajemy przesianą
mąkę i kakao i kontynuujemy mieszanie. Wlewamy roztopione masło. Wszystko
łączymy ze sobą, uważając aby masa nie straciła na puszystości. Gotową masę delikatnie przelewamy do formy i
wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy a następnie blat kroimy
wzdłuż na 3 równe części.
W misce łączymy żółtko z wodą i mlekiem
skondensowanym. Umieszczamy miskę w kąpieli wodnej. Mieszamy masę cały czas, podgrzewając,
przez około 10 minut, do momentu zgęstnienia. Odstawiamy aby masa wystygła.
Masło ucieramy mikserem z cukrem
wanilinowym. Dodajemy po łyżce masy mleczno-jajecznej, cały czas miksując. Na
końcu dodajemy kakao i miksujemy wszystko dokładnie.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Mieszamy dokładnie aby czekolada połączyła się z masłem.
Blaty ciasta nasączamy delikatnie
alkoholem. Przekładamy je masą czekoladową. Odstawiamy na kilka minut aby lekko
zgęstniała.
Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą
konfitury, następnie tort oblewamy dokładnie polewą. Całość schładzamy w
lodówce przez co najmniej 2 godziny.
