poniedziałek, 14 października 2013

Pizza z mąki owsianej

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole mineralne i witaminy z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych. Mąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca do wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę.

Pizza z mąki owsianej


Składniki:
Ciasto:
  • 300 g maki owsianej
  • 100 g maki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka  
  • niecała łyżka soli
  • zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie)
Sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • zioła

Przygotowanie:

Mąkę i drożdże wsypać do dużej miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę oraz mleko wymieszane z woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę.

Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki sosu wymieszać dokładnie.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Dodać swoje ulubione składniki.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

6 komentarzy:

  1. i właśnie, mam smaka na domową pizzę *,*

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie - kompletna porażka, ciasto nie wyrosło i sypało się dosłownie na wióra :( może przepis jest ok, tylko ze mnie kuchara marna... Raczej będę próbować inne przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co mogłaś zrobić źle, moje ciasto się nie sypało. Zawsze można w takim przypadku dodać więcej oliwy lub wody i problem z głowy. Polecam spróbować jeszcze raz na pewno wyjdzię:)

      Usuń
  3. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie, nie wiem co zrobiłam nie tak, ale ciasto było niejadalne :( Szkoda składników:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem o co chodzi że ciasto nie wychodzi.. Może drożdże? A wyrosło? W jakim sensie niejadalne?

      Usuń
  4. Wyszła rzeczywiście trochę krucha, w smaku inna wiadomo bo z innej mąki. Ale jest ok :) Dodałam drożdze świerze , rozpuścilam w wodzie dodałam mleko olej i sól i dolałam do mąki to wszystko. Odstawiłam i urosło :)

    OdpowiedzUsuń