Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest
opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki
doner kebaba czy Grecki gyros. Różnice między tymi daniami są
bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem
i warzywami.
Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka
propozycji podania. Zapraszam!!
Shaorma
z kurczaka z pysznym sosem
Składniki:
·       2
piersi z kurczaka
·       ½
opakowanie przyprawy kebab shoarma (np. kamis)
·       ½
łyżeczki pieprzu cayenne
·       ser mozzarella
·       2
łyżki oliwy z oliwek
Sos:
·       4
łyżki majonezu
·       3
łyżki keczupu
·       1
łyżka octu winnego
·       pieprz,
sól
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę (około 3 cm).
Przełożyć do miski. Przyprawić kurczaka i odstawić na 30 minut do lodówki.  Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż
będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. 
Patelnię przykryć pokrywką,
zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. 
Składniki sosu dokładnie wymieszać. 
Propozycje
podania:
Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele
sposobów. Oto kilka moich propozycji:
·       z
frytkami, ryżem i ulubioną sałatką
·       w
picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym
·       w
tortilli 
·       w
formie sałatki, do której możemy wykorzystać sos z podanego wyżej przepisu
Często robię podobny obiad :) Idealne danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, dawno nie jadłam shoarmy, a takiej domowej to nigdy. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńnom jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń