niedziela, 7 kwietnia 2013

Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym

Wszyscy chyba tęsknimy za wiosną. Ponieważ na dworze ponuro postanowiłam wprowadzić trochę kolorów do mojej kuchni. Stąd pomysł na kolorowy sernik. Jest to mój pierwszy eksperyment z barwieniem masy serowej. Niestety nie wyszło do końca tak jak oczekiwałam, ale wiem już jak postąpić następnym razem, by osiągnąć zamierzony efekt.  

Poza kolorami sernik wyszedł wyśmienity. Należy do tych mokrych, jest kremowy i puszysty. Jest to już mój drugi sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Mimo początkowych obaw (masa była bardzo rzadka) okazało się , że był to szczał w dziesiątkę. Obecnie jest to mój ulubiony sernik.  Polecam!!


Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym
 

 

Składniki:

Spód:
·       200 g zimnego masła
·       2 żółtka
·       100 g cukru
·       60 g wiórek kokosowych
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       400 g mąki
 
Masa serowa:

·       500 g twarogu zmielonego do serników
·       4 żółtka
·       3 białka
·       400 ml mleka skondensowanego (użyłam light)
·       2 łyżeczki cukru waniliowego
·       2 łyżki fixu do sernika
·       150 g białej czekolady z kokosem (np. Ritter Sport)
·       2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka kokosowa:
·       3 białka
·       3-4 łyżki cukru pudru
·       60 g wiórek kokosowych
 

Przygotowanie:
 
Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut.

Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut. Ciasto ma być lekko podpieczone.
Przygotować masę serową.
Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać mleko skondensowane. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników).
Na podpieczony spód przelać masę serową.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.
Przed upływem 60 minut przygotować piankę kokosową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier i wiórki kokosowe. Zmiksować dokładnie.
Pianę wyłożyć na sernik. Piec kolejne 20-25 minut. Uważać aby piana nie zarumieniła się zbyt mocno. W razie konieczności możemy ją przykryć folią aluminiową.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

 
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Przywołujemy Wiosnę

3 komentarze: