wtorek, 16 kwietnia 2013

Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad

Kilka słów o Raclette:

 Raclette wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i jest jedną z tradycyjnych dań tamtejszej kuchni. Głównym bohaterem  dania jest ser Raclette . Jest to ser dojrzewający,  pełnotłusty, średnio twardy i dość ostry w smaku. Produkowany głównie w Szwajcarii i Francji.
Pierwotnie raclette (od fr. racler, czyli skrobać) przygotowywano w ten sposób, że półkrążek sera umieszczano w specjalnym pojemniku i wieszano przed paleniskiem. Gdy ser się roztopił, miękką warstwę zeskrobywano drewnianym skrobakiem. Serem smarowano pieczywo.
Obecnie do przygotowanie raclette wykorzystujemy specjalne grile elektryczne wyposażone w pokryte teflonem patelenki, wsuwane pod płytę grila. Na patelenkach roztapiamy ser, natomiast na płycie możemy opiekać mięso, warzywa, chleb czy inne dodatki.
Jest to wyjątkowa atrakcja kulinarna. Idealnie sprawdza się na imprezę czy wspólną rodzinną kolację, ponieważ nie ma jak integracja przy wspólnym jedzeniu.  Jeśli chcemy zaskoczyć gości raclette na pewno będzie idealne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a wrażenie murowane.
U mnie zdecydowanie jest to imprezowy numer 1, dlatego postanowiłam podzielić się moim sposobem na to pyszne danie.
 
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad
 
 
 
 
 
 
Składniki:

·       około 150-200 g sera raclette na osobę ( ostatnio można go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi)
·       warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan
·       bagietka czosnkowa
·       około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich jak: polędwica łososiowa, szynka szwardzwaldzka, prosciutto, ogonówka branderburska, itp.
·       sos czosnkowy, keczup
·       oliwa z oliwek
·       zioła
·       ulubione winoJ

UWAGI:

Do przygotowania potrawy możemy oczywiście używać różnych rodzajów sera, jednak moim zdaniem właśnie raclette jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty.
Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej.


Przygotowanie:

Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry. Warzywa wyłożyć na półmisek i przyprawić ziołami.
Wędliny lub mięso również wyłożyć na talerz. Pieczywo pokroić na mniejsze porcje. Możemy użyć gotowych bagietek czosnkowych lub przygotować je samemu.

Urządzenie do raclette stawiamy na środku stołu. Obok rozkładamy wszystkie dodatki, sosy i pieczywo, tak aby każdy mógł  skomponować sobie własną wersję dania. Urządzenie nagrzewamy i skrapiamy oliwą aby nic nie przywarło nam do płyty. Podajemy wino i zaczynamy ucztęJ

 
   

   

 


 

2 komentarze:

  1. świetne! :) Uwielbiam raclette :) W Szwajcarii je się go jeszcze po prostu z ziemniakami z wody, ale z warzywami, tak jak proponujesz na pewno też jest pyszny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. polecamy tradycyjne piecyki do raclette www.foodlovers.pl

    OdpowiedzUsuń