czwartek, 25 kwietnia 2013

Orzeźwiający sernik z galaretką i owocami

Ostatnio w mojej kuchni rządzi galaretka. Jest to super pomysł na stosunkowo niskokaloryczny deser. Ja zazwyczaj przygotowuję sobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy.

Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną masą sernikową. Był to strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny. Puszysty jak pianka, wilgotny, z orzeźwiającą galaretką i owocami. Jak dla mnie deser idealny na gorące dni.

Orzeźwiający sernik z galaretką i owocami
 
 
 
 
 
 
Składniki:
 
·       0,5 kg sera do serników (użyłam serka Emilki 0 %)
·       4 łyżki serka mascarpone
·       50 g mleka w proszku
·       100 g cukru pudru
·       3 żółtka
·       3 białka
·       1 łyżka cukru pudru
·       ½ limonki
·       skórka z całej limonki
·       ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
·       3 łyżki fixu do serników
·       1 łyżka mąki ziemniaczanej
·       galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
·       mandarynki z puszki i truskawki
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać łyżkę cukru pudru. Miksować do momentu, aż  piana będzie błyszcząca.
Zetrzeć skórkę z limonki  i wyparzyć.
Ser oraz serek mascarpone zmiksować. Dodać cukier puder oraz żółtka. Kiedy składniki się połączą  dodać fix do sernika, mąkę, aromat, sok z limonki, skórkę i mleko w proszku.  Cały czas miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni.
Po upieczeniu ostudzić sernik w uchylonym piekarniku.
W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Przestudzić ją i włożyć do lodówki, aby się szybciej ścięła. Proces ścinania należy kontrolować, ponieważ galaretka musi być jeszcze płynna kiedy będziemy ją wylewać na sernik.
Na ostudzonym serniku ułożyć owoce. Następnie zalać je jeszcze pół płynną galaretką. Wstawić sernik do lodówki na co najmniej 2 godziny aby galaretka całkiem się ścięła.

Smacznego !!!!
 


5 komentarzy:

  1. poczekam na świeże truskaweczki i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award, zostałaś nominowana :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html
    pozdrowionka ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie! na jaką formę podane są składniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na tortownicę około 23 cm :)

    OdpowiedzUsuń