środa, 10 kwietnia 2013

Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami

Ostatnio staram się ograniczać słodycze, więc postanowiłam wymyślić jakiś zamiennik, bo niestety bez słodyczy życie nie jest takie koloroweJ
Wpadłam na pomysł dietetycznych ciasteczek. Szczerze mówiąc mieszając składniki nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Po prostu powrzucałam do miski wszystko co miałam pod ręką, i co wydawało mi się zdrowe J

Mój instynkt kulinarny na szczęście mnie nie zawiódł i ciasteczka wyszły pyszne. Były w stanie całkowicie zaspokoić mój apetyt na słodycze.
Ciastka nie mają cukru, mąki i tłuszczu, więc co za tym idzie… mniej wyrzutów sumienia!!

Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami
 
 
 

 

Składniki:
·       1,5 szklanki płatków owsianych górskich
·       0,5 szklanki otrębów pszennych
·       1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie-dodajemy jeśli masa będzie zbyt klejąca)
·       1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
·       3 łyżki miodu
·       1 jajko
·       1,5 łyżeczki sody
·       0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·       0,5 łyżeczki cynamonu
·       50 g suszonej żurawiny
·       garść rodzynek
·       garść płatków migdałowych
·       garść suszonych wiśni
·       2 łyżki wiórków kokosowych
·       30 g posiekanej czekolady (opcjonalnie) lub 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce. Jajko roztrzepać. Miód, jogurt oraz jajko dodać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę mąki. Na końcu dodać bakalie. Wymieszać. Z masy formować ciastka. Następnie układać ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni.
 

 

 

20 komentarzy:

  1. Lubię takie zdrowe owsiane ciasteczka pełne bakalii. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy wyjda mi takie ciastka jak dam kefir 50gram,platki owsiane 50gram,2lyzki wiorkow,pol lyzki proszku do pieczenia,pol lyzki sody,lyzke cynamonu,lyzke skruszonych slodzikow,1 jajko,ew 1lyzke kakao ? [ chodzi mi o konsystencje,zwlaszcza o to czy musi byc miod i soda? ]

    OdpowiedzUsuń
  3. Soda bardzo wpływa na konsystencje, także aby uzyskać taki efekt jak mój musi być koniecznie. Miód nie jest konieczny, można zastąpić go słodzkiem. Radziłabym zachować również proporcję płatków,kefiru itd. Jeśli nie dodajesz bakali to automatycznie trzeba dodać więcej płatków aby ciasto nie było za rzadkie. Ogólnie nie może być za bardzo lejące, tak aby można było spokojnie uformować ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawna miałam ochotę na takie ciastka! W internecie jest mnóstwo przepisów, ale opcja bez margaryny i karmelu zdecydowanie jest najciekawsza. Wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały. Nie są oczywiście tak pyszne jak te z dodatkiem masła ale całkowicie potrafią zaspokoić apetyt na słodycze:)Jak dla mnie ciastka numer jeden na dietę:)

      Usuń
  5. Pomysł bardzo mi się podoba. Szukam właśnie przepisów na słodycze, ale takie zdrowe. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodałam jeszcze sezam i orzechy ,są wyśmienite-polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dozylam jeszcze słonecznik i dynie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast miodu można dać cukier trzcinowy? Jeśli tak, to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać, jednak miód skleja masę. Jeśli rezygnujesz z niego radzę dodać odrobinę mleka do masy lub oleju rzepakowego (około 3 łyżek).

      Usuń
  9. czy otręby owsiane moge zastąpić przennymi?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm pychotka :D jestem na diecie od miesiąca i już umierałam z braku słodyczy xD te ciasteczka mnie uratowały! Genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. takie ciastka wcale nie mają mniej kalorii :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chodzi o kalorię, ale wartości odżywcze i o to, że nie mają w sobie cukru ani tłuszczów utwardzonych.

      Usuń
  12. Szybkie, zdrowe i pyszne To lubię! Pochrupałabym z największa przyjemnością..

    OdpowiedzUsuń
  13. czy wyjdą one w piekarniku który nie ma termo obiegu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, włącz grzałkę górną i po prostu będziesz musiała je pieć kilka minutek dłużej, max 3-4.

      Usuń
  14. Dziękuje za przepis, są smaczne i zdrowe, a do kawki wyśmienicie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  15. a ile takie ciastko może mieć kalorii?

    OdpowiedzUsuń