środa, 19 czerwca 2013

Liebster Blog Award po raz drugi


Liebster Blog Award po raz drugi

Bardzo dziękuję za kolejne nominacje do nagrody Liebster Blog Award. Tym razem otrzymałam je od Jagody prowadzącej bloga http://cookingwithblueberry.blogspot.com/ oraz Marty autorki http://chochelkapolapkach.blogspot.com/. Poniżej moje odpowiedzi oraz nominacjeJ

 

Pytania od chochelką po łapkach:
 
Jaka jest twoja popisowa potrawa?
Ciężko powiedzieć, ale zdecydowanie będzie to coś z kuchni azjatyckiej.
Bez jakiego sprzętu kuchennego nie wyobrażasz sobie gotowania?
Bez piekarnika!!!
Jaka jest twoja ulubiona książka kucharska?
Wszystkie książki Jamiego Olivera.
Gdybyś miał(a) okazję poznać tajniki dowolnej kuchni – jaką kuchnię byś wybrał(a)?
Kuchnie tajską.
Czy pamiętasz jakąś śmieszną przygodę związaną z gotowaniem?
Chyba śmiesznej żadnej nie przeżyłamJ Ale miałam kilka stresowych sytuacji, jak na przykład brak prądu 30 minut przed przyjściem gości na obiad wielkanocny (nadmieniam, że mam piekarniki i kuchenkę elektrycznąJ)
Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie?
Gordon Ramsey.
Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..?
Wszystko w czym znajdują się podroby!!
Kuchnia włoska czy kuchnia chińska?
Kocham obie, ciężko wybraćJ
Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…?
Tajlandia i Japonia.
Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…?
Pomidor i maliny.
Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce do sesji blogowych?
Kolekcjonuję podkładki.


Pytania od cookingwithblueberry:
Jakie jest twoje największe marzenie?
Własna kawiarnia.
Czym sie zajmujesz (hobby)?
Książki, seriale i przede wszystkim zumbaJ
Mieszkasz w Polsce czy za granica?

W Polsce.
Studiujesz? Jaki Kierunek?

Skończyłam Zarządzanie Zasobami Ludzkimi na UE w Katowicach
Czy masz dzieci?

Jak na razie nie mam.
Dlaczego założyłaś bloga?

Założył mi go mój małżonek.
Twoja ulubiona książka?

Wszystkie o wampirachJ Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”.
Twoje ulubione danie?

Kurczak Generała Tso
Jaka osoba jesteś?

Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą.
Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze?

Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha.
Kto was inspiruje najbardziej?

Moja mamaJ

 
Moje nominacje!!











http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami

Uwielbiam makaron, a jeszcze bardziej zapiekanki makaronowa. Oto jedna z moim propozycji podania makaronu muszli. Moja ukochana szynka parmeńska i trzy ulubione sery… pychaJ



Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami
 
 
 


Składniki:

Sos pomidorowy:
  • 100 ml pomidorów z puszki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
Farsz do makaronu:
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 250 g makaronu muszle
  • ½ papryki
  • 8 dużych pieczarek
  • 8-9 pomidorów suszonych
  • 50 g oliwek
  • 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser)
  • 70 g sera pleśniowego
  • 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie)
  • garść świeżej rukoli

 
Przygotowanie:

Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy sos, do momentu aż się zredukuje i zgęstnieje- około 15 minut.
Pod koniec duszenia doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami.  Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Uwaga! Sos musi wyjść dość gęsty. Farsz nie może w nim pływać.  

Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente).
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy w drobną kosteczkę.

Ugotowane muszle nadziewamy farszem i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Posypujemy serami.
Pieczemy w piekarniku nagrzewamy do 200 stopni przez około 20 minut.  Przed podaniem posypujemy rukolą.
 
 
 

niedziela, 16 czerwca 2013

Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką

Najlepsze muffinki jakie udało mi się upiec. Do tej pory jestem pod ich wrażeniem. Zachwyciły również każdą osobę, która miała okazję je skosztować. Są naprawdę rewelacyjne, ciężko poprzestać na zjedzeniu jednej. Plusem jest również to, że długo utrzymują świeżość. Kruszonka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, doskonale komponuje się  z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!!


Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką







Składniki na 12 babeczek
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • pół łyżeczki sody
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 120g jogurtu greckiego light
  • 30g roztopionego masła
  • 40ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 laski rabarbaru
  • 3-5 łyżek cukru (wg uznania)
Kruszonka:
  • 50g brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2-3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:
 
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, aż całkowicie się rozpadnie. Pamiętamy aby często mieszać rabarbar, gdyż łatwo się może przypalić. Na końcu dodajemy cukier wg uznania.

W misce mieszamy mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej, aromat różany i roztrzepane jajka.
Do drugiego naczynia przekładamy przesianą mąkę, brązowy cukier i sodę.
Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste.

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem.  Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni w termoobieg przez około 25-30 minut.
 

 

Dietetyczne pączki z lukrem

Jeśli jesteście na diecie i macie wielką ochotę na pączka to polecam ten przepis.
Byłam naprawdę mile zaskoczona po skosztowaniu końcowego efektu. Pączki naprawdę przypominają oryginał, są mięciutkie i puszyste. Lukier również smakuje wspaniale, a o ile mniej kalorii… Przepis jest bardzo prosty i do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut.

 
Dietetyczne pączki z lukrem
 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny)
  • 5 łyżek chudego twarogu mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka drożdży instant
  • 3-4 łyżki słodziku
Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodziku
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni.

Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej.

Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut.

Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla).

Przygotowujemy lukier.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.

Polewamy pączki lukrem.




 
 

 

piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym

Klasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowegoJ Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!

 
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym


 
 


Składniki:

Ciasto:
  • 450 g mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli)
  • 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych
  • 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
  • 70 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
  • 700g zielonego twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
Masa budyniowa:
  • 1,5 budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 80 g masła
  • 3-4 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 100 g masła lub margaryny
  • około 1 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • aromat waniliowy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy droży suchych zaczynamy od przygotowanie zaczynu. Mleko podgrzewamy i odlewamy z niego 1/3 szklanki. Uwaga: ma być ciepłe, a nie gorące, nie może nas parzyć jeśli zanurzymy w nim palec. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.

UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie.

Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn, mleko (jeśli używaliśmy drożdży suchych wlewamy całe 200 ml), utarte żółtka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dodajemy małymi porcjami roztopione masło, cały czas wyrabiając ciasto. W razie konieczności podsypujemy odłożoną mąką. Gotowe ciasto ma być gładkie i odrywać się od miski i dłoni.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia.

Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki.  

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka.  Do jeszcze ciepłego budyniu dodajmy pokrojone w kostkę masło, cukier i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Przygotowujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki.

Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką.

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę.
 
 
 
 

czwartek, 13 czerwca 2013

Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki i tłuszczu

Dietetyczna wersja ciastek owsianych wzbogacona o dużą ilość bakalii.
Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:)



Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki i tłuszczu


 
 

Składniki:
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie)
  • 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki pokrojonych w kosteczkę śliwek kalifornijskich suszonych
  • ½ szklanki mieszanki do keksu (można zamiennie użyć żurawiny)
  • ½  łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku po pieczenia
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego light
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki konfitur z czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki słodziku lub cukru trzcinowego


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie bakalie i suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko roztrzepujemy w osobnym naczyniu. Dodajmy do suchych składników jogurt mleko oraz roztrzepane jajko. Masę wyrabiamy dokładnie ręką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy w odstępach porcje masy i rozpłaszczamy formując kształt ciastka. pilnujemy
Wkładamy ciastka do piekarnika, pieczemy około 25-30 minut. Pilnujemy aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce.