sobota, 4 kwietnia 2015

Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym

Moje ulubione żeberka w naprawdę pysznej glazurze. Połączenie znanej już zalewy z dodatkiem coli z azjatycką nutą.  Bardzo aromatyczne, kruche i rozpływają się w ustach.
Do tego marchewka z dodatkiem masła orzechowego-zaskakujące ale przepyszne połączenie.

Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym




Składniki:
  • 1 kg  żeberek
  • 3/4 szklanki coca – coli
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 3 łyżki sosu teryaki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki wody
Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • ½ łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • oliwa
Marchewka:
  • 4-5 średnich marchewek
  • sól, pieprz
  • ¼  łyżeczki ostrej papryki
  • ¼  łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼  łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła orzechowego


Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

W rondelku podgrzewamy sos teryaki, miód, ocet ryżowy, ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas do uzyskania sosu o konsystencji syropu. Odstawiam do lekkiego wystygnięcia.
Mieszamy ze sobą coca-colę, keczup i przygotowany syrop.
Zalewamy sosem żeberka i  wstawiam do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach po przykryciem około 60 minut.
Potem na 20 minut odkrywam pokrywkę od naczynia aby się zarumieniły. Co jakiś czas podlewamy mięsko sosem i odwracamy na drugą stronę, aby zarumieniło się równomiernie.

W czasie pieczenia  mięsa przygotowujemy marchewkę.
Marchewkę obieramy , kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. W miseczce mieszamy przyprawy z masłem orzechowym, miodem i oliwą.  Do miski przekładamy  marchewkę i dokładnie obtaczamy ją w mieszance.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy razem z mięsem  przez około 45 minut.
Ze względu na wysoką temperaturę w piekarniku po około 30 minutach pieczenia marchew nakrywamy  kawałkiem folii aluminiowej aby się nie spaliła.

 

1 komentarz: