czwartek, 30 kwietnia 2015

Najlepsza zupa pomidorowa

Dziś proponuję Wam mój przepis na ulubioną zupę pomidorową. Zupka jest szybka w wykonaniu, treściwa i bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi ziół.
Każdy zrobić pomidorową potrafi i uważa właśnie swoją za najlepszą na świecie. Ja proponuję jednak i zachęcam do zapoznania się i skosztowania mojej wersji. Może zasmakuje Wam również.

Najlepsza zupa pomidorowa




Składniki:
  • 1 litr wywaru drobiowego*
  • 5 średniej wielkości pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mięty (można użyć kilka listków żywej)
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek - do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek i smażymy minutę.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy około 2 -3 minuty. Dodajemy zioła i cukier, całość mieszamy i blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję.
Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami.  Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Zupę posypujemy startym parmezanem.
Podajemy z cienkim makaronem.

*Wywar można zrobić wg własnego uznania, poniżej składniki na moją bazę:
·                     1,2 litra wody
·                     1 małe udko z kurczaka
·                     3 skrzydełka z kurczaka lub 2 nóżki
·                     1 marchewka
·                     1 pietruszka
·                     ¼ selera
·                     Ziele angielskie, 2 liście laurowe

Wszystkie składniki zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. Z wywaru wyjmujemy mięso, a resztę przecedzamy przez sito.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz