wtorek, 3 września 2013

Zapiekanka meksykańska

Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej oraz włoskiej dlatego zrodził mi się w głowie pomysł połączenia tych dwóch kuchni. Tak powstała ta właśnie zapiekanka. Bazą stał się farsz do buritto, które również w najbliższym czasie pojawi się na blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam.
 
Zapiekanka meksykańska
 
 
 
 
Składniki:
  • 200 g makaronu
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 6-7  pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu worhestershire
  • około 200g żółtego sera
  • pieprz, papryka słodka i ostra
  • 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • oliwa

Przygotowanie:

Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem.

Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.

Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula się zaszkli dodajemy pomidory, smażymy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował. Jeśli będzie bardzo wodnisty możemy zagęścić do lekko mąką. Jest to istotne ponieważ nie chcemy aby makaron pływał nam potem w wodzie.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al. dente.

Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu, farsz i posypujemy startym serem. Robimy w ten sposób 3 warstwy. Na koniec posypujemy zapiekankę bardziej obficie serem.

Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach 15-20 minut. 
 
 

 

 

2 komentarze:

  1. bardzo lubie takie zapiekanki:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie mialam miesa wieprzowego wiec uzylam boczku (prod. H.Kania) i wyszlo przepyszne

    OdpowiedzUsuń