poniedziałek, 2 września 2013

Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem

Witam po krótkiej przerwie spowodowanej wyjazdem wakacyjnym do Włoch. Niestety nie miałam dostępu do Internetu :( Wróciłam oczywiście z wieloma nowymi pomysłami i inspiracjami. Zapasy makaronów zrobione, więc za niedługo spodziewajcie się włoskiej uczty. 
Z uwagi, że koniec sezonu grillowego zbliża się wielkimi krokami chciałam zaproponować coś na jego zakończenie. Nieco inna, przywołująca myślą wakacje, wersji szaszłyka.
Jak da mnie jest to super alternatywa, dla tego tradycyjnego. Wersja bardziej orientalna, można by rzec Hawajska. Połączenie mięsa i ananasa bardzo lubię, jeśli również jesteście fanami miksu owoce plus mięso to polecam. Możemy również zrezygnować z grilla i upiec go w piekarniku.

Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem



 
Składniki:
  • duża pierś z kurczaka
  • około 7 plastrów ananasa z puszki
Marynata:
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
  • pieprz

Przygotowanie:

Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
Plastry ananasa kroimy na 4 części.
Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso  i przekładamy ananasem.

Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około 20 minut.


 

4 komentarze:

  1. bardzo lubię kurczaka z ananasem:) pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko *.* jak smacznie!

    zapraszam na ekspresowe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam przepisu na jakieś fajne szaszłyki i... znalazłam:)

    OdpowiedzUsuń