niedziela, 15 września 2013

Kurczak w sosie Hoisin

Prosty, błyskawiczny obiad po chińsku. Polecam danie szczególnie fanom kuchni chińskiej. Kurczak jest bardzo aromatyczny, odbiega od tego co podawane jest obecnie w fast food-ach z „chińską kuchnią”.

Kurczak w sosie Hoisin




Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 0,5 papryki
  • pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka)
  • 0,5 papryczki chilli
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • pół pęczka cebulki dymki
  • garść mrożonych brokułów
  • garść mrożonej fasolka szparagowa
  • 3 grzyby mun
  • ½ marchewki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyża oleju
Sos:
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu hoi-sin
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Grzyby mun wkładamy do wody i moczymy 15 minut.

Kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Imbir i chilli  kroimy w drobną kosteczką.
Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew pokroić w kostkę.

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i imbir, smażymy około 30 sekund. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoto. Następnie dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa.
Smażymy około 5 minut. Na końcu dodajemy grzyby mun pokrojone w paseczki oraz pędy bambusa.Smażymy jeszcze około 3 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną dymką i  sezamem.

Podajemy najlepiej z ryżem basmanti.
 
 
 

4 komentarze: