czwartek, 12 września 2013

Burrito

Dziś dodaję kolejną potrawę do kolekcji dań kuchni meksykańskiej. Tym razem przyszła kolej na burrito. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Tex-Mex, znane na całym świecie. Słowo burrito pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł". Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Dla miłośników kuchni meksykańskiej jest to pozycja obowiązkowa do wykonania.

Burrito
 
 
 

Składniki:
  • 4 tortille
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 8  pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu worhestershire
  • około 150g żółtego sera
  • pieprz, papryka słodka i ostra
  • 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • oliwa

Przygotowanie:

Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem.

Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.

Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula się zaszkli dodajemy pomidory, smażymy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował.

Na tortille nakładamy sos, rozsmarowujemy go dokładnie, następnie nakładamy porcję farszu i posypujemy startym serem. Wszystko dokładnie zawijamy. 
 
 
 

2 komentarze: