czwartek, 14 marca 2013

Sernik na mleku skondensowanym i spodzie z brownie

Jeśli nie próbowaliście jeszcze piec sernika z dodatkiem mleka zagęszczonego to gwarantuje, że po skosztowaniu znajdzie się na liście waszych ulubionych wypieków.
Najlepsza masa serowa jaką upiekłam do tej pory. Mleczko nadaje sernikowi delikatności. Jest puszysty i bardzo wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach. Wielbicielą zbitych, ciężkich serników może nie przypaść do gustu. Sernik upiekłam na spodzie brownies, jednak można również użyć herbatników choć nawet bez żadnego spodu byłby przepyszny. Polecam!!


Sernik na mleku skondensowanym i spodzie z brownie
 
 
 
 
 
 
Składniki:

Brownie:
·       50 g masła
·       30 g gorzkiej czekolady
·       60 g mlecznej czekolady
·       pół szklanki drobnego cukru brązowego
·       1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
·       50 g mąki
 Masa serowa:

·       500 g twarogu zmielonego do serników
·       250 g serka mascarpone
·       3 jajka
·       1 kartonik mleka skondensowanego light (ok. 450 g)
·       2 łyżeczki cukru waniliowego
·       ½ opakowania fixu do sernika lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
·       skórka pomarańczowa
·       100 g białej czekolady


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowanie spodu. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa. Odłożyć na 10 minut do przestudzenia.
Jajko ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać czekoladę z masłem (nie musi być całkowicie przestudzona. Połączyć. Dodać mąkę i zmiksować na gładka masę.
Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
Przygotować masę serową.
Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać mleko skondensowane. Ubijać mleko przez około minuty, aż się spieni. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników).
Na upieczony spód przelać masę serową.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 80-90 minut w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Jeśli góra będzie zbyt przypieczona możemy ją nakryć folią aluminiową.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Posypać wiórkami czekoladowymi.

 

4 komentarze:

  1. Aniu, to ciasto prezentuje się cuuudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bosko! Ja uwielbiam serniki wszelakie, więc bez wątpienia pokochałabym ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna a widelczyk jeszcze lepszy podpisuję się pod "gin" :) Pycha

    OdpowiedzUsuń