poniedziałek, 25 marca 2013

Stefanka

Przepis na Stefankę znalazłam na blogu Domowe Wypieki.
Przepis bardzo mnie zaciekawił, ponieważ bardzo lubię  takie połączenia.
Kruche ciasto, powidła,  beza, no i krem czekoladowy… czego można chcieć więcej :)

Ciasto trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zredukowałam ilość cukru.
Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne.  Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego  mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole.


STEFANKA
 
 
 
 
 
 

Składniki:
 
Ciasto kruche:
·       300g mąki pszennej
·       150g zimnego masła
·       70g cukru
·       2 żółtka
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       2-3 łyżki śmietany
Beza:
·       5 białek
·       60 g cukru pudru
Masa:
·       60 g cukru
·       1/2 szklanki wody
·       1 czubata łyżka kakao
·       3 żółtka
·       100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
·       100g miękkiego masła
Dodatkowo:
·       1/2 słoiczka powideł śliwkowych
·       100g rodzynek
·       2 kieliszki rumu
·       ½ łyżeczki aromatu rumowego
·       100 g orzechów włoskich
 

Przygotowanie:


Rodzynki włożyć do miseczki, zalać lekko podgrzanym rumem i aromatem rumowym. Pozostawić je na około 30 minut aby zmiękły.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wysypać na stolnicę lub blat, dodać cukier i masło. Wszystko posiekać nożem aby się składniki połączyły. Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm.

Orzechy posiekać drobno. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukier puder. Miksować, aż piana będzie błyszcząca. Blaty posmarować dokładnie powidłami, posypać orzechami i rodzynkami, na wierzchu wyłożyć pianę z białek.

Piec na złoty kolor 35 minut w 180 stopniach.

W tym czasie zrobić masę.

Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Również odstawić aby lekko ostygła. Żółtka utrzeć. Przestudzoną masę kakaową dodawać małymi partiami do żółtek. Cały czas miksując.

Masło zmiksować na gładką masę. Dodawać stopniowo kakaową polewę. Na końcu dodać czekoladę. Dokładnie zmiksować.

Masę rozsmarować na kruchym spodzie. Przykryć pozostałym blatem,  tak aby beza była na wierzchu.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz