niedziela, 10 marca 2013

Kurczak Generała Tso

Jest to jedno z najbardziej  popularnych dań serwowanych w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych.

 Kurczaka Generała Tso spróbowałam właśnie podczas pobytu w USA i od tej pory jest to moje ulubione danie. Po prostu nie można się nim znudzićJ Potrafiliśmy zamawiać je co drugi dzień przez 4 miesiące i dalej  nie mieliśmy dość!  Była to zdecydowanie (i o dziwo) jedna z rzeczy których mi najbardziej brakowało po powrocieJ

Nie wiem czemu w Polskich knajpach serwujących „chińskie” jedzenie nie mają pojęcia o tej potrawie.  Właśnie dlatego spróbowałam sama odtworzyć ten smak. Korzystałam z różnych przepisów na Youtube i po kilku nieudanych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt.
 
Danie jest naprawdę wyśmienite i  warto go spróbować.

Kurczak Generała Tso
 
 
 





Składniki:

·       2 piersi z kurczaka
·       1 cebula dymka
·       1  papryczka chili
·       olej (do głębokiego smażenia)
·       2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
·       2 woreczki ryżu basmanti
·       sezam

Marynata:

·       1 łyżka sos sojowego ciemnego
·       1 łyżka sosu sojowego jasnego
·       1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
      ·       1 łyżka oleju sezamowego

Ciasto:

·       0,5 łyżeczki pieprzu
·       0,25 łyżeczki soli
·       1 jajko
·       0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sos:

·       1 łyżka mąki ziemniaczanej
·       ½  szklanki bulionu drobiowego (użyłam Chicken Stock marki Delux  z Lidla, można oczywiście zrobić samemu lub użyć kostki rosołowej)
·       1 łyżka oleju sezamowego
·       2 łyżki cukru brązowego
·       2  łyżki sosu sojowego jasnego
·       2 łyżki octu  ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym)
·       1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki
·       1 łyżka sosu hoisin

Przygotowanie:


Pokroić kurczaka w około 2 cm  kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać do kurczaka. Odstawić do lodówki.  

Wymieszać wszystkie suche składniki  ciasta. Posiekać drobno papryczkę chilli i dymkę.

Do kurczaka dodać roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać aby jajko pokryło każdy kawałek mięsa. Mąkę z przyprawami  wrzucić do worka, dodać  mięso  i wymieszać tak aby ciasto dokładnie pokryło wszystkie kawałki.

Rozgrzać olej w woku (oleju ma być tyle,  aby kawałki mięsa zatopiły się w całości), smażyć mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju  papierowym ręcznikiem.

W międzyczasie ugotować ryż.

Wymieszać wszystkie składniki sosu. W woku podsmażyć chili i czosnek. Dodać sos i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, podgrzewać chwilę cały czas mieszając aby pokrył się sosem.  Posypać dymką i sezamem.

Podawać z ryżem.
 
 

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Kurczak Orientalnie
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

6 komentarzy:

  1. pysznosci! uwielbiam azjatyckie dania, lacza w sobie najlepsze smaki. na pewno wyprobuje ten przepis :)

    P.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny kurczaczek, jutro na obiad wykorzystam Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na opinię:)Mam nadzieję że się uda!!!

      Usuń
  3. Przepis swietny, choc z oryginalu to mu niewiele zostalo :P poczawszy, ze winien byc przygotowany z podudzi :) Ale chetnie wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na podudziach próbowałam i niestety mnie taka wersja nie smakowała, dania kosztowałam w stanach i było robione akurat na piersi przez chińczyka, bardzo podobne w smaku do tego które wychodzi z moich składników.

      Usuń