sobota, 16 marca 2013

Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi

Ostatnio bardzo lubię ciastka z dodatkiem płatków owsianych lub otrębów.  Są pyszne, no i oczywiście zdrowsze niż np.  ciastka kruche. Ponieważ miałam akurat zapas marchewki w domu postanowiłam ja wykorzystać. Mój M. w przeciwieństwie do mnie, nie lubi ciasta marchewkowego w którym jest dużo cynamonu, dlatego wpadłam na pomysł ciasteczek. Oczywiście cynamon dodałam do masy jednak zminimalizowałam jego ilość. Osobiście uważam, że można by go było dodać śmiało więcej. W proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość.

Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i  migdały doskonale się ze sobą  komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego.

Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru.

Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi


 
 

Składniki:
 
·       1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
·       1 szklanka mąki pszennej
·       1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·       1 łyżeczka cynamonu
·       150 g masła
·       3/4 szklanki  cukru brązowego
·       1 łyżeczka cukru migdałowego
·       2 jajka
·       1 szklanka startej marchewki (około 3 marchewki)
·       50 g migdałów w płatkach


Przygotowanie:

Płatki owsiane wymieszać z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. W misce utrzeć za pomocą miksera masło z cukrami. Dodać jajka. Miksować , aż wszystko się dobrze połączy. Dodać suche składniki i połączyć wszystko dokładnie. Na końcu dodać marchewkę i migdały. Zmiksować całość na niskich obrotach. Ciasto powinno być dość lepkie. Z gotowego ciasta formować placki o średnicy około 5 cm. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec w 180C przez ok 15 minut w termo-obiegu, aż ciastka się lekko zarumienią.
 

2 komentarze:

  1. Ale świetne! Robiłam raz marchewkowe ciasteczka, ale kiedy to było... No i nie wyglądały aż TAK. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam :) Jeszcze ciepłe, jutro spróbuje. Mam nadzieję, że są tak pyszne jak pachną i wyglądają. Dodałam trochę więcej cynamonu. Zapach obłędny :)

    OdpowiedzUsuń