czwartek, 16 kwietnia 2015

Sernik cappuccino z frużeliną jagodową

Prosty i szybki sernik dla miłośników kawy. Bardzo kremowy i rozpływający się w ustach. Połączenie kawowej masy serowej z owocową górą komponuje się idealnie i stanowi ciekawe połączenie. Polecam!!

Sernik cappuccino z frużeliną jagodową



Składniki:
Spód:
  • około 400 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 200 ml śmietany 30 %
  • ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego

Frużelina:
  • 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru


Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze.
Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy dokładnie z masłem i kawą, wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, śmietanę, kawę, aromat i cukry. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 70 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki.
Gotowe owoce przekładamy na wierzch sernika.

 


2 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto które w moim domu wyparło tort .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ale roboty dużo . MOGĘ JEŚĆ CODZIENNIE .

    OdpowiedzUsuń