niedziela, 30 listopada 2014

Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe

Ciasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!!

Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe



Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski.
Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski.  Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka.

Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej klejąca i łatwiejsza w formowaniu.


Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, doglądając co jakiś czas ciasteczka aby się nie przypaliły.



2 komentarze: