piątek, 12 września 2014

Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą

Jeśli szukacie pomysły na pyszną, zdrową przekąskę, która nie wymaga spędzenia długiego czasu w kuchni to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.
Idealna propozycja kiedy macie ochotę na coś słodkiego między posiłkami. Ciasteczka są bardzo sycące i bogate w błonnik. Polecam!!

Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą



Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski.  Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka.

Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła.


Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach, ciasteczka mają mieć lekko złotawy kolor.


2 komentarze: