wtorek, 23 września 2014

Lamington, czyli kostka kokosowa

Lamington to ciastko kojarzące mi się z dzieciństwem. Kostka biszkoptowa zanurzona w czekoladowej polewie obtoczona w wiórkach kokosowych. Zdziwiła mnie bardzo informacja, że jest to deser pochodzący z Australii. Ciasteczka są mięciutkie i bardzo wciągające. Możecie je dodatkowo przełożyć kremem lub marmoladą. Polecam.

Lamington, czyli kostka kokosowa




Składniki:
Ciasto:
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 70 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 150 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g cukru
  • 4-5 łyżek kakao
Dodatkowo:
  • około 300 g wiórków kokosowych
  • ½ opakowania marmolady (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo po łyżce dodajemy na przemian olej, mleko oraz suche składniki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach około 23 cm na 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 25-30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i  pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy polewę zagotowując w rondelku wszystkie składniki. Polewę odstawiamy na 10 minut aby ostygła i lekko zgęstniała. Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz.

Ciasto kroimy na kwadraty. Jeśli chcemy przełożyć kwadraciki marmoladą, to przekrajamy każdy wzdłuż i smarujemy. Każdy kwadracik zanurzamy w polewie z obu stron, następnie wkładamy do kokosu obsypując ja dokładnie z każdej strony.

Gotowe kostki przekładamy na kratkę na około godziny, aby polewa dobrze zastygła.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza