wtorek, 8 lipca 2014

Sernik z orzechowym spodem i kruszonką

Lekki, rozpływający się w ustach sernik z pyszną kruszonką. Orzechowy smak przełamują kwaśne powidła. Osobiście uwielbiam tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami.

Sernik z orzechowym spodem i kruszonką




Składniki:
Spód:
  • 3 łyżki masła
  • 250 g ciastek orzechowych
  • ½ szklanki mielonych orzechów
  • 30 g roztopionego masła
Kruszonka:
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • ½ szklanki maki migdałowej
  • 5-6 łyżek cukru
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości)
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. 
Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno tortownicy. Spód smarujemy powidłami. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń,aromat i mleko. Miksujemy. 
Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 
Masę wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. 
W tym czasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt zbita możecie dodać nieco więcej płatków owsianych.  

Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Sernik posypujemy kruszonką. Pieczemy około 80 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.



2 komentarze:

  1. Witam.Bardzo fajny przepis na sernik i pysznie wygląda.Ale pierwszy raz słysze o mące migdałowej...co to za mąka? nigdy nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka migdałowa to po prostu zmielone migdały, dostępne są w Lidlu czy w większych marketach. Można oczywiście zmielić sobie migdały samemu w malakserze :)

      Usuń