czwartek, 17 lipca 2014

Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa

Klasyczny amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków.
Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym z zadań uczestników. 
Ciasto smakowało mi bardzo, ale uważam, że osobą nie lubiących kwaśnych wypieków może nie przypaść do gustu.

Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić Wam beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko

Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa




Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru pudru
Składniki na masę cytrynową:
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny)
  • sok z 1 niedużej pomarańczy
  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub z pomocą malaksera. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

Formę na tartę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy, wkładamy równomiernie do formy.

Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, na niego wysypujemy obciążenie, np. suchą fasolę, inną, nieco mniejszą blaszkę itp.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut. Po tym czasie usuwamy papier i obciążenie i pieczemy dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny.

Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje.

Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi. Następnie dodajemy żółtka i jajko, wymieszamy energicznie, aby jajka się nie ścięły.

Jeśli uznacie, że masa jest zbyt kwaśna możecie dodać jeszcze odrobinę cukru.

Masę podgrzewamy jeszcze na małym ogniu, cały czas mieszając, powinna mieć ona konsystencje gęstego budyniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Kiedy będą już praktycznie ubite dodajemy małymi partiami cukier. Na końcu dodajemy mąkę. Ubijamy do momentu aż powstanie błyszcząca, sztywna piana.
Masę cytrynową przelewamy na spód. Następnie wierzch pokrywamy bezą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz i piankowa w środku.
Ciasto studzimy w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz