sobota, 5 lipca 2014

Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli

Ciasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców.

Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g kakao (dobrej jakości)
  • 170 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 170 ml kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka malin lub innych owoców
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam tego typu ciasta. Mocno czekoladowe i wilgotne, pycha! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym, apetycznie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń