niedziela, 4 sierpnia 2013

Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski

Na tort natknęłam się na kilku zagranicznych blogach i bardzo mnie zaciekawił, szczególnie ze względu na  oryginalny pomysł na ciasto. Tropikalne smaki również należą do moich ulubionych, więc postanowiłam wypróbować.
Przeszukując sieć znalazłam wiele ciekawostek na temat ciasta. Sama nazwa budzi wiele kontrowersji i teorii na temat jej znaczenia. Podobno tort wywodzi się z Jamajki, a jej ptakiem  narodowym jest właśnie Koliber (Hummingbird).
Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim.
Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka dni.
Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie zaskoczyć gości to naprawdę polecam ten torcik.

Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski



 

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka sody
  • 3 jaka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów pekana lub włoskich
  • 3-4 dojrzale banany
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki)
Masa:
  • 200 g kremowego serka np. Philadelphia
  • 50 g niesolonego masła
  • 300 g cukru pudru
  • barwniki (opcjonalnie)
  • aromat kokosowy lub waniliowy
  • 1/3 szklanki syropu z ananasa (do nasączenia)

Przygotowanie

Formę o średnicy 25 cm natłuszczamy i wykładamy jej dno papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier, sodę, cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie. Banany i ananasa dokładnie rozgniatamy widelcem na papkę. Orzechy siekamy bardzo drobno. Jajka roztrzepujemy delikatnie w misce.  Do mąki dodajemy jajka, olej, orzechy, banany, ananas, sok z ananasa i mieszamy wszystko łyżka do połaczenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dzielimy masę na trzy części i pieczemy trzy osobne blaty. Każdy blat około 20-25 minut, aż będzie złoty.

Przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z serkiem na gładka masę. Łączymy z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy aromat oraz ewentualnie barwnik.
 
Przestudzone blaty nasączamy delikatnie syropem z ananasa i przekładamy masą. Pozostałą masą wykańczamy górę.
Jeśli zależy wam aby cały tort pokryć masą należy podwoić ilość składników.


 
 

 

2 komentarze: