piątek, 16 sierpnia 2013

Kebab z mięsa mielonego

Jeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je ograniczać jak tylko mogę. Kebaby sprzedawane u nas nie przypominają za bardzo tych, które możemy skosztować będąc w Turcji.  Tak naprawdę nie wiadomo co kryje się w kręcącym się na kołku mięsieJ Na pewno same niespodzianki... Przygotowując je w domu możemy na pewno lepiej odtworzyć smak oryginalnej potrawy.


Kebab z mięsa mielonego


 

Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 duży pomidor
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • ½ zielonej części cebulki dymki
  • 4 chlebki pita
Przyprawy:
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebaba
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Worhestershire
  • szczypta mielona kolendra (można rozgnieść ziarna lub dodaćposiekana świeżą)
  • szczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta mielonego ziela angielskiego(można rozgnieść ziarna)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść świeżej mięty
  • szczypta kurkuma
Sos jogurtowy:
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki octu
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 150 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę.

Kapustę pekińską szatkujemy, pomidora kroimy w grubsze plastry, dumkę siekamy.

Zamarynowane mięso formujemy w płaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pity smarujemy delikatnie wodą i podpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć, uważamy jednak aby się zbytnia nie spiekły.

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Gotowe kebaby przekładamy do bułek, dodajemy warzywa i polewamy sosem.
 
 

8 komentarzy:

  1. No to ładnie narobiłaś mi smaka na wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za udział w akcji – Kuchnia Bliskiego Wschodu i zachęcamy do dodawania kolejnych wpisów :)
    http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/zaproszenie-akcja-kulinarna-kuchnia.html

    OdpowiedzUsuń
  3. oj ale bym zjadła takiego kebaba:) zazwyczaj robiłam po prostu z kurczaka przyprawionym przyprawa do kebaba/gyrosa ale muszę wypróbować wersje z mielonym mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, chce własnie dzis przygotowac Twoje kebaba, a dokladniej- bułeczkę pita, ale powiedz- ile dalabys drozdzy suchych w tym przypadku, bo tylko takie obecnie mam. Torebeczka to standardowa gramatura, czyli 7 g drozdzy suchych-instant. Ile dodac na ta ilosc ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze samodzielnie bułeczek:) Ja kiedy korzystam z suchych drożdży to dodaję opakowanie (7G) na 500 g maki. Więc w zależności od gramatury zmniejsz odpowidnio proporcje.

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest normalny burger, bym zamówił kebab i dostał takie coś to bym grzecznie odesłał do kuchni i zaprosił kucharza na damowe praktyki w przedszkolu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tzw. kofta kebab, nie zawsze kebab oznacza kręcący się kawał mięsa, które jest zlepkiem niechcianych odpadów z przetwórni mięsa. Jeśli takiego lubisz to zapraszam do odwiedzenia ulicznej budki:)

      Usuń