środa, 26 grudnia 2012

Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki


Dziś chciałabym zaproponować jedno z popularniejszych dań serwowanych w restauracjach z chińskim jedzeniem w USA. Obok Kurczaka Generała Tso, było to moje ulubione danie, które namiętnie zamawialiśmy razem z mężem :)

Długo szukałam przepisu , który pozwolił by mi odtworzyć mojego ukochanego kurczaka. W końcu po kilku próbach efekt mnie zadowolił.
Zapraszam do wypróbowania, bo jest naprawdę smaczny. Jest łatwy i szybki w wykonaniu. Jeśli jesteście fanami panierowanych kurczaków z KFC to na pewno wam zasmakuje moja azjatycka wersja:)  

Salty-Spicy-Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki



Składniki:
·         2 piersi z kurczaka pokrojone w 1 cm kawałki
·         1 jajko
·         1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
·        1/4 szklanki skrobi kukurydziana  (nie jest konieczna, można użyć tylko mąki ziemniaczanej jeśli nie mamy skrobi kukurydzianej)
·         papryczka chili
·         cebulka dymka (zielona część)
·         2 łyżki sosu sojowego jasnego
·         2 łyżki Mirin (ocet ryżowy)
·         2 łyżki cukru
·         1 łyżka czosnku granulowanego
·         2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
·         1 łyżeczka pieprzu
·         1 łyżka soli
·         olej do smażenia

Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, 1  łyżeczkę przyprawy  5 smaków i biały pieprz. Marynujemy kurczaka przez godzinę.
Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą, pozostałą  łyżeczkę przyprawy 5 smaków i sól. Jest to nasza panierka.

Każdy kawałek kurczaka panierujemy dokładnie w przygotowanej mące z przyprawami. Odstawiamy przygotowane mięso.

W tym czasie rozgrzewamy w woku olej (UWAGA: kurczak powinien być cały zanurzony w oleju).
Smażymy kurczaka partiami, aż uzyska złoty kolor (około 5 minut).Wyjmujemy z oleju i odsączamy nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.

Olej na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy.

Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti.  

 
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

2 komentarze:

  1. kurczaczki - rewelacja ! rozpływają się w ustach... istny raj !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kurczaki to jedna z najpyszniejszych rzeczy jaką udało mi się ugotować :) Dziękuje!!

    OdpowiedzUsuń