niedziela, 9 listopada 2014

Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem

Kolejna odsłona mojego ukochanego curry. Wersja bardzo warzywna, z cukinią i bakłażanem. Ananas wbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania.
Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień.


Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ małej papryki zielonej
  • ½ małej papryki czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • ½ niewielkiej cukinii
  • ½ małego bakłażana
  • 5 plastrów ananasa 
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok oraz skórka z ½  limonki
  • ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać)
  • łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
  • masło lub oliwa z oliwek do smażenia

Marynata:
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala

Lub własna mieszanka przypraw:
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 3 rozgniecione goździki
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra)


Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. 

Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę.

Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli.
Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut.

W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki oraz koncentrat i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam zastąpić część pasty przyprawą curry w proszku.


Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuje. 




2 komentarze:

  1. Jak w nazwie dania występuje "curry" i "bakłażan" to już wiem, że mi będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń