wtorek, 18 listopada 2014

Ciasto czekoladowo-marchewkowe

Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.
Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.
Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.

Ciasto czekoladowo-marchewkowe


  
Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii
  • szklanki wiórków kokosowych
  • szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem:
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 50 g czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/5 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę  i sól.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników.
Do masy dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, cały czas miksując na najniższych obrotach.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto przekładamy do formy (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut.

Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy kakao, ekstrakt waniliowy i ostudzoną czekoladę. Ucieramy do momentu powstanie gładkiej masy. Krem przekładamy do lodówki.


Upieczone cisto studzimy, następnie smarujemy kremem. 


2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda cudownie :)
    Czekoladowego marchewkowca jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ,pyszne i zdrowe uwielbiam marchewkę .

    OdpowiedzUsuń