wtorek, 25 listopada 2014

Babcina szarlotka z kratką

Jabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków.
Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być.

Babcina szarlotka z kratką



Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania

Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie możecie dodać więcej)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.
Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.
W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił. Uważamy aby nic się nie przypaliło.  Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier wanilinowy i cynamon.
Dusimy, aż jabłka zmiękną. W zależności od preferencji możecie jabłka rozgotować, aby powstała jednolita masa lub pozostawić w formie kosteczki.
Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.

Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 10 minut, aż ciasto leciutko się zarumieni. 

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski o szerokości około 3 centymetrów.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy je paskami, układając je najpierw poziomo, a następnie pionowo.

Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Posypujemy cukrem pudem.


2 komentarze: