wtorek, 1 lipca 2014

Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą

Dziś zapraszam na pierwszą w tym roku propozycję wypieku z borówkami. Moim zdaniem jedne z najlepszych babeczek jakie upiekłam. Przepis autorstwa Marthy Stewart z kilkoma modyfikacjami. Zachęcam do skosztowania.

Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą




Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1,5  szklanki borówek
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy.
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche oprócz cukru (mąkę, proszek, sodę, sól).
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.  
Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę.

Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę.
Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 4/5 wysokości.  
Pieczemy około 20-25 minut.


     


1 komentarz:

  1. JAK SMAKUJĄ TAK JAK WYGLĄDAJĄ TO ZROBIĘ TYLKO BORÓWEK NARAZIE NIGDZIE NIE WIDZIAŁAM .

    OdpowiedzUsuń