piątek, 13 czerwca 2014

Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka.
Soczysta pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem.
Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu. 

Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem





Składniki:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • oregano, bazylia
  • olej
  • około 10 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 mała cebula
  • 100g parmezanu lub innego sera
  • około 200 g makaronu rurki (opcjonalnie)

Sos beszamelowy
  • około 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry, przyprawiamy i  podsmażamy na patelni, do lekkiego zarumienienia.

Przygotowujemy sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i podsmażamy około minutę, cały czas mieszając. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień, gotujemy sos ciągle mieszając, do momentu aż zgęstnieje. Gdyby był za gęsty dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy.  

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Makaron gotujemy al dente (jeśli używamy). Ser ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w pióra, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki,  smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie.

Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem.
Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje. 


1 komentarz:

  1. Wspaniale wygląda i mam nadzieję że mnie też się uda . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń