poniedziałek, 3 listopada 2014

Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi

Pyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli :)
Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu.  




Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo nutellę oraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy.
Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką.  
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek.  
Pieczemy przez około 13-15 minut, aż ciastka się zarumienią.

 

1 komentarz:

  1. do tego ciepłe mleko i jestem w niebie :) cudowne, cudowne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń