Pyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą
zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli :)
Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g miękkiego masła
- 80 g nutelli
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek,
sodę, sól.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo nutellę oraz cukier.
Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy.
Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy
orzechy i mieszamy łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore
odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek.
Pieczemy przez około 13-15 minut, aż ciastka się zarumienią.
do tego ciepłe mleko i jestem w niebie :) cudowne, cudowne ciasteczka!
OdpowiedzUsuń