czwartek, 27 listopada 2014

Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami

Tort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.
Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J

Ciasto oczywiście może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.

Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłami



Składniki:
Beza:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g nutelli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • około 7-8 sztuk pralinek Ferrero Rocher

Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe


Przygotowanie:

Białka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej dzień wcześniej wyciągnąć je z lodówki i zostawić w misce.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier,stopniowo po łyżce, cały czas ubijając.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy.

Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne blaty.

Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie).
Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
W wysokim naczyniu miksujemy serek mascarpone z nutellą, do otrzymania gładkiej masy.
Dodajemy czekoladę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy orzechy oraz pokrojone w drobną kosteczkę pralinki. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.
Krem schładzamy w lodówce przez około 15 minut.

Przestudzone blaty smarujemy najpierw powidłami, później warstwą kremu. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Gotowy tort możecie polać dla efektu wizualnego polewą czekoladową, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. 


7 komentarzy:

  1. musi być pyszny:) sam taki krem jadłabym łyżeczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie, ale jest chyba bardzo pracochłonny. Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam będąc u właścicielki bloga przypadkiem - tort obłędny ale nie chciałam zjeść go w całości bo mężowi byłoby bardzo przykro i miałabym zakaz wstępu . Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow..na pewno pyszna i mega słodka propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym się nie oparła, uwielbiam bezowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ZROBIŁAM I BARDZO TERAZ ŻAŁUJĘ BO DZIECI I MĄŻ CO SOBOTĘ MNIE MOLESTUJĄ I W SOBOTĘ JUŻ PO 21 TORCIK ZNIKA .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również torcik chodzi ciągle po głowie, naprawdę choć jest słodki ciężko się od niego oderwać:)

      Usuń