Trudno oprzeć się królującym ostatnio w sklepach
dyniom, dlatego staram się korzystać z sezonu i od czasu do czasu przemycić je
w swoich daniach.
Mój mąż niestety nie jest wielkim fanem dyni, także z
jego względu muszę się nieco ograniczać.
Zupa z dyni ma wiele odsłon, ja postawiłam na wersję
z dodatkiem marchewki, która komponuje się z dynią bardzo dobrze. Korzenne
przyprawy dają w rezultacie bardzo ciekawą kompozycję. Niestety zupa nie
przekonała mojego męża, mi natomiast
bardzo smakuje i zachęcam wszystkich do jej skosztowania.
Krem dyniowo-marchewkowy
Składniki:
- 500 g dyni
- 4 duże marchewki
- 1 mała cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- 500 ml bulionu lub wody
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- masło lub oliwa do smażenia
- garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Marchewki,
dynię, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku
rozgrzewamy tłuszcz, i podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili
dodajemy marchewkę i dynię. Dusimy około 7 minut, mieszając co jakiś czas.
Dolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy
sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
Zdejmujemy
z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt
gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania.
Ewentualnie doprawiamy.
Pestki
słonecznika prażymy na patelni.
Zupę
podajemy posypaną pestkami i śmietaną.
uwielbiam takie zupy krem :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna zupa :)
OdpowiedzUsuńWszystkich lubiacych zdrowo jeść zachęcam do odwiedzin strony http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/, na której znajduja się wskazówki jak postępować przy chorobach ukladu krążenia. Dzięki odpowiednim nawykom i diecie, nie musimy martwić się o nasze zdrowie
OdpowiedzUsuńpysznie:) ostatnio też robiłam taki krem, najlepsza rzeczy gdy przychodzi się zmarzniętym do domu:)
OdpowiedzUsuń