Jak już pewnie
zdążyliście zauważyć jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej. Staram się na
bieżąco poszukiwać nowych inspiracji. Ostatnio zabrałam się za odtwarzanie dań
niezwykle popularnej w USA sieciówki serwującej tzw. fast food azjatycki -
Panda Express. Restauracji, pomimo swojego sieciowego charakteru serwuje
naprawdę pyszne dania, które zapadły mi w pamięć.
Dziś proponuję
Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego.
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ryż
- 1/2 zielonej części cebulki dymki
- ½ marchewki
- ½ papryki
- 3-4 grzyby mun (opcjonalnie)
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki ziaren sezamu
Marynata:
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropel oleju sezamowego
Sos:
- 1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję wódką)
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka cukru brązowego
- ¾ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
- 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę.
Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Wszystkie składniki sosu przelewamy do
miski i dokładnie mieszamy.
Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę
siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą,
odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły.
Skrobię kukurydzianą przesypujemy do
woreczka, dodajemy sodę doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowanego kurczaka przekładamy
do worka z mąką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.
W woku rozgrzewamy olej.
Smażymy mięso partiami na głębokim oleju,
na złoty kolor (około 5-6 minut).
Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem
odsączamy nadmiar oleju.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Grzyby mun kroimy w cienkie plasterki. Wok
czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki,
przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
W woku podsmażamy papryczkę chili.
Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki.
Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz.
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.
Do woka wlewamy sos, gotujemy go do
momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną
dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy od razu z ryżem.
połączenie kurczaku z sezamem bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń