piątek, 14 listopada 2014

Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej. Staram się na bieżąco poszukiwać nowych inspiracji. Ostatnio zabrałam się za odtwarzanie dań niezwykle popularnej w USA sieciówki serwującej tzw. fast food azjatycki - Panda Express. Restauracji, pomimo swojego sieciowego charakteru serwuje naprawdę pyszne dania, które zapadły mi w pamięć.
Dziś proponuję Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego.  

Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)



Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ryż
  • 1/2 zielonej części cebulki dymki
  • ½ marchewki
  • ½ papryki
  • 3-4 grzyby mun (opcjonalnie)
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Marynata:
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropel oleju sezamowego

Sos:
  • 1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję wódką)
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • ¾ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły.

Skrobię kukurydzianą przesypujemy do woreczka, dodajemy sodę doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowanego kurczaka przekładamy do worka z mąką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.

W woku rozgrzewamy olej.

Smażymy mięso partiami na głębokim oleju, na złoty kolor (około 5-6 minut).
Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Grzyby mun kroimy w cienkie plasterki. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
W woku podsmażamy papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.
Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.


Podajemy od razu z ryżem. 


1 komentarz: