Jabłka królują
o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać
z ogromnej ilości gatunków.
Skoro
jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was
kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być.
Babcina szarlotka z kratką
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 2 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- cukier puder do posypania
Masa
jabłkowa:
- 2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie możecie dodać więcej)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło
kroimy w mniejsze kosteczki.
Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera
łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść
również ręcznie.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w
lodówce około godziny.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w
średniej wielkości kostkę.
W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i
podgrzewamy na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił. Uważamy aby nic się nie
przypaliło. Jabłka przekładamy do
garnka, dodajemy cukier wanilinowy i cynamon.
Dusimy, aż jabłka zmiękną. W zależności od preferencji
możecie jabłka rozgotować, aby powstała jednolita masa lub pozostawić w formie
kosteczki.
Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając
prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do
przestygnięcia.
Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy
papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód
formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 10 minut, aż ciasto leciutko się zarumieni.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie
paski o szerokości około 3 centymetrów.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy je
paskami, układając je najpierw poziomo, a następnie pionowo.
Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Posypujemy
cukrem pudem.
ładna szarlotka z kratką, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń