Jeszcze jedna wersja sałatki z serem feta. W tym przypadku z dodatkiem szynki dojrzewającej i suszonych pomidorów. Bardzo sycąca, bez problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :)
Sałatka z fetą i szynka parmeńską
Składniki:
- około 200 g twardego sera feta
- 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą
- 8-10 pomidorów suszonych
- 50g oliwek
- ½ opakowania ulubionych kiełków
- około 10 sztuk pomidorków cherry
- 150-200 g szynki dojrzewającej
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki octu winnego
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon
- szczypta ziół prowansalskich
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły.
Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki.
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ale apetyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńświetna, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń